Συνέντευξη πάνω σε ερωτήσεις που μας έθεσαν από την εφημερίδα Πελοπόννησο και δημοσιεύτηκαν σε αυτή

Γράφουν οι: Πάλλης Ιωάννης και Λιάγκου Βάσια

*Για ποιούς λόγους συμμετέχετε στις εκλογές

Συμμετέχουμε στις εκλογές του ΤΕΕ γιατί εκτός του ότι θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτιση του κόσμου των μηχανικών όσον αφορά στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, θέλουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παρεμβαίνουμε σε αυτές. Μέσα από το ΤΕΕ θέλουμε να προβάλλουμε τις θέσεις και το πλαίσιό μας και να παλέψουμε ώστε να ακυρώσουμε τη δυνατότητα μέσω συσχετισμών των κυβερνητικών και συντεχνιακών παρατάξεων να παίζουν το ρόλο που παίζουν που σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ των συμφερόντων των μηχανικών της εργασίας.

*Ποια τα βασικότερα προβλήματα του τεχνικού κόσμου, και ποιές οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους.

Αν θα θέλαμε να μιλήσουμε για το κύριο πρόβλημα, το οποίο είναι πηγή και για όλα τα προβλήματα του τεχνικού κόσμου αλλά και συνολικότερα των εργαζομένων, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους νόμους των μνημονίων που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας όμως πιο αναλυτικά, κυρίαρχα προβλήματα του τεχνικού κόσμου πού είναι συνεπακόλουθα του κυρίαρχου που αναφέραμε παραπάνω, είναι η ανεργία κυρίως στους νέους μηχανικούς αλλά και γενικότερα σε όλον τον κλάδο των μηχανικών, το ασφαλιστικό, όπου οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά είτε είναι εργαζόμενοι είτε άνεργοι, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της αξιοπρέπειας στην εργασία και η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών. Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα κυρίαρχα προβλήματα του τεχνικού κόσμου με τη λίστα να αυξάνεται όσο συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές της ευρωπαϊκής ένωσης και οι νόμοι των μνημονίων.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προτείνουμε στους εργαζόμενους μηχανικούς αλλά και συνολλικά σε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε συλλογικούς φορείς, να οργανωθούν σε συλλόγους, σε σωματεία που θα λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο, να ανατρέψουν τις υπάρχουσες ηγεσίες που εξυπηρετούν συντεχνιακά και κυβερνητικά συμφέροντα, ώστε να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Αυτό φυσικά θα γίνει σε συνεργασία με τον εργαζόμενο κόσμο που αγωνίζεται για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής. Θεωρουμε πως αυτό είναι το μόνο πραγματικό πεδίο επίλυσης προβλημάτων του κόσμου της εργασίας, η οργάνωση και η συμβολή με το υποκειμένικό του φορτίο ο κάθε κλάδος στη δημιουργία ενός άλλου δρόμου για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού, έξω από καταναγκασμούς, ΕΕ και μνημόνια.

Μέσα από τους αγώνες που έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια, διεκδικούμε την αναγνώριση της ιδιότητας του ανέργου για τους μηχανικούς οι οποίοι θεωρούνται εργαζόμενοι από την πρώτη μέρα εγγραφής τους στο ΕΤΑΑ είτε εργάζονται είτε όχι. Παλεύουμε για την άμεση κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως χρεών που μπορεί να έχουν στο ταμείο και απαλλαγή από τις ασφαλιστικές τους εισφορές για όσο καιρό είναι άνεργοι. Θεωρούμε αναγκαία την επιστροφή των αποθεματικών και όλων των χρημάτων τα οποία διατέθηκαν με επιχειρηματικούς τρόπους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με την συνένεση του ΤΕΕ, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της τράπεζας Αττικής. Για εμάς η άμεση ακύρωση όλων των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών και το σταμάτημα των κατασχέσεων και όλων των κινήσεων που σχεδιάζει το ταμείο όσων ασφορά στην κάλυψη χρωστούμενων εισφορών είναι αναγκαίο βήμα ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν κάποια απ’ τα επιμέρους προβλήματα του τεχνικού κόσμου. Υπερασπιζόμαστε τη συλλογική σύμβαση εργασίας και την επαναφορά αξιοπρεπών αμοιβών και παλεύουμε για την κατάργηση της νέας πραγματικότητας εργασιακού μεσαίωνα που μας έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκές πολιτικές.

*Θεωρείτε πως ο μεγάλος εχθρός της ερχόμενης Κυριακής είναι η αποχή;

Η αποχή που στις προηγούμενες εκλογές άγγιξε το 60% δεν είναι αυθόρμητη τάση ή μια ατυχία που μας βρήκε.  Η επιλογή χιλιάδων συναδέλφων να σιχτιρίζουν το ΤΕΕ και να μην θέλουν να έχουν σχέση με τις διαδικασίες του έχει καλλιεργηθεί για χρόνια από τον τρόπο λειτουργίας του κεντρικού και των τοπικών ΤΕΕ.  Οι κυβερνητικές παρατάξεις και οι συντεχνιακοί ή τοπικιστικοί  συνοδοιπόροι τους έστρωσαν για  χρόνια το έδαφος.

1.      Όταν ο άνεργος ή ο υποαπασχολούμενος συνάδελφος βλέπει τις παρατάξεις αυτές να μοιράζονται θέσεις και δουλίτσες για χρόνια.

2.      Όταν χιλιάδες μηχανικοί που δουλεύουν σκληρά για μισθούς πίνας και πολλοί και απλήρωτοι ήταν και παραμένουν αποδέκτες καλεσμάτων της μορφής «έλα μαζί μας μπας και βρεθεί κανένα κοκαλάκι και για σένα» από τις παρατάξεις αυτές.

3.      Όταν είναι γνωστά σε όλους τα παζάρια την επομένη των εκλογών μεταξύ και διαφόρων δήθεν ανεξάρτητων - απολιτικών παρατάξεων για μερικές ψήφους στην εκλογή των οργάνων.

Πως γίνεται να μην γυρίζουν την πλάτη τους οι συνάδελφοι που ζουν από την δουλειά τους σε αυτή την κατάσταση;  Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι και με 1000 και με 10000 ψήφους όσοι διοικούν το ΤΕΕ την δουλειά τους θα την κάνουν.  Θα την κάνουν και μάλιστα θα επηρεάζουν τα όσα κάνουν την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση και όσων απέχουν.

 Αν υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε στους συναδέλφους σας.

Για εμάς σε αντίθεση με τις περισσότερες απόψεις που μιλάνε στους μηχανικούς για το καλό όλων είναι πεποίθηση μας ότι οι μηχανικοί δεν είναι ενιαίοι και δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα:

·        Δεν είναι τα συμφέροντα του εργαζόμενου σε μια κατασκευαστική ίδια με αυτά του μηχανικού που μπορεί να είναι στο ΔΣ. 

·        Δεν είναι τα συμφέροντα των διευθυντών του πρώην ΥΠΕΧΟΔΕ ίδια με αυτά των συναδέλφων των τεχνικών υπηρεσιών.  

·        Δεν είναι τα συμφέροντα των όσων δεν έχουν να πληρώσουν το ΤΣΜΕΔΕ τους ίδια με αυτών που κατασκεύασαν τα Ολυμπιακά έργα.

·        Δεν είναι τα συμφέροντα των όσων ξενιτεύονται ίδια με τα συμφέροντα των όσων έπαιρνα και παίρνουν έργα και μελέτες από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

 Δυστυχώς όμως όλα τα τελευταία 40 χρόνια τα συμφέροντα των λίγων – του κεφαλαίου – των εταιρειών ήταν αυτά που εξυπηρετούσε το ΤΕΕ.  Η πλειοψηφία όμως των συναδέλφων (μισθωτών – αυτοαπασχολούμενων – δημοσίων υπαλλήλων) μπορεί αν θέλει να συγκρουστεί και να ανατρέψει όσους τόσα χρόνια κυβέρνησαν την χώρα και το ΤΕΕ – μαζί με τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα. Η σύγκρουση αυτή βέβαια δεν είναι ούτε εύκολη ούτε σύντομη και σίγουρα δεν θα γίνει μόνο στις εκλογές – είναι όμως η μόνη πραγματική διέξοδος. Σε αυτό τον αγώνα καλούμε εμείς τους συναδέλφους – και στην κάλπη και μετά από αυτή.  Εξάλλου σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υποψηφίων των περισσοτέρων παρατάξεων που μεταξύ των εκλογών του ΤΕΕ γυρίζουν από διάδρομο (πχ. υπουργείου) σε διάδρομο (πχ. του ΤΕΕ) εμείς παλεύουμε για την κινητοποίηση και την δράση των μηχανικών.