ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ…

«Εκλογές ΤΕΕ 2013.. Τι μας νοιάζει εμάς; Πότε ενδιαφέρθηκε το ΤΕΕ για τους νέους μηχανικούς; Τι κέρδισε κανείς από τη συμμετοχή του σε αυτό, πέρα από τις τεράστιες εισφορές στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής και τα σεμινάρια που χρυσοπληρώναμε χωρίς κανένα αντίκρισμα;

Και για τους άνεργους συναδέλφους τι κάνει;» Αυτές θα μπορούσαν να είναι εύλογες απορίες ενός νέου μηχανικού- ανέργου συναδέλφου. Το εργασιακό τοπίο έτσι όπως διαμορφώνεται από την πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια, φέρνει καθημερινά τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας αντιμέτωπη με το ερώτημα της επιβίωσης. Πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των μηχανικών οι εισφορές προς το ταμείο γίνονται δυσβάσταχτες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταργείται για τους οφειλέτες. Τη στιγμή που πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων μηχανικών πετιέται εκτός παραγωγής και η ιδιότητα του άνεργου μηχανικού δεν αναγνωρίζεται, το ΤΕΕ κατανοώντας ότι η ανεργία θα αποτελέσει μόνιμο φαινόμενο για τον κλάδο, αναλαμβάνει ρόλο ρυθμιστή και υλοποιητή των προγραμμάτων «αντιμετώπισης της ανεργίας» της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μεσολαβεί λοιπόν ώστε  κατασκευαστικές εταιρείες να προσλάβουν στη θέση της παλιάς βάρδιας των εργαζομένων, με χειρότερους εργασιακούς όρους νέους, άνεργους μηχανικούς.

 

Ποια διέξοδο μας έχουν αφήσει; Αυτή της ατομικής λύσης μέσω της μετανάστευσης και μόνον. Να κάνουμε δηλαδή τα όνειρά μας θυσία στο βωμό του πλούτου τους. Να σταματήσουμε να ορίζουμε τις ζωές μας, αποφασίζοντας εμείς για το που και πως θέλουμε να ζήσουμε. Να γίνουμε εξαγωγικό προιόν της χώρας: φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό!

 

…ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ - ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ - ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΔΙΣΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

 

Πιάνουμε το νήμα από τους αγώνες όλων των προηγούμενων χρόνων. Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τη δράση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών πετύχαμε την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Δε σταθήκαμε αμέτοχοι απέναντι στην απόφαση για σταμάτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης άνεργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων. Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου δώσαμε τη μάχη ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παλέψαμε και συνεχίζουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις και πίεση στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε να αναγνωριστεί η ιδιότητα του ανέργου στους μηχανικούς, να μην προχωρήσουν οι κατασχέσεις που ορέγονται η κυβέρνηση και η τρόικα, να μη μείνει κανένας συνάδελφος εκτός ασφάλισης, δημόσιας, δωρεάν και ποιοτικής υγείας. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με αιχμή τα ζητήματα της ασφάλισης, του δικαιώματος μας να ζούμε στο τόπο μας από μια αξιοπρεπή δουλειά. Στο συλλογικό δρόμο, στο δρόμο των ανυποχώρητων αγώνων βρίσκεται το μέλλον μας.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΤΕΕ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΣΑΡΩΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Δε θα αφήσουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό να κυριαρχήσει: άνεργος εναντίον εργαζόμενου, νέος εναντίον παλιού, μετανάστης εναντίον ντόπιου, δημόσιος εναντίον ιδιωτικού υπάλληλου κ.ο.κ. Οι νέοι μηχανικοί μπορούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας χρησιμοποιούν για να διαλύουν τα δικαιώματα των υπόλοιπων συναδέλφων. Μπορούμε να συμβάλλουμε έτσι ώστε ο τροχός της ιστορίας να πάρει ανάποδες στροφές. Με κοινό αγώνα εργαζομένων και ανέργων να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Από εφεδρεία του συστήματος να γίνουμε εφεδρεία των αγώνων. Να κάνουμε τη φωνή μας πιο ισχυρή, να σπάσουμε την απομόνωση.

 

Εντός, εκτός και ενάντια στο ΤΕΕ: Απέναντι στη λογική του «όλοι μηχανικοί είμαστε», εργοδότες και εργαζόμενοι - αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και μεγαλοεργολάβοι, να προτάξουμε το μόνο πραγματικά ενωτικό μέτωπο συσπείρωσης, το μέτωπο των εργαζόμενων μηχανικών που ζούμε από τη δουλειά μας. Η παρέμβαση μας, στοχεύει στην ακύρωση κάθε απόπειρας χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών που θα φέρει και τη σφραγίδα του ΤΕΕ. Ξέρουμε ότι για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα αντίπαλο δέος εκτός και κόντρα στο ΤΕΕ. Έναν αγωνιστικό πόλο ρήξης και ανατροπής με το Χρέος, το Ευρώ, την ΕΕ και τα Μνημόνια ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για να πραγματωθεί το αίτημα: «ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ». Να συγκροτήσουμε συλλογικές μορφές μέσα από τις οποίες να παλέψουμε ενάντια σε όσα μας καταστρέφουν τη ζωή. Να ενωθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας, της ατομικής ευθύνης και ενοχής. Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου, με το συντονισμό από τα κάτω όλων αγωνιζόμενων να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στη δουλειά και την αξιοπρέπεια, να βγάλουμε τους από πάνω, μια για πάντα, στην ανεργία.

 

Στις εκλογές του ΤΕΕ πρέπει να τιμωρηθούν οι Σπίρτζηδες, οι Πρωτονοτάριοι, η ΔΚΜ, η ΔΗΣΥΜ, οι ΕλΕΜ και το σινάφι τους. Όλοι αυτοί που για χρόνια διοικούν το ΤΕΕ και σα γνήσιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης λένε «ναι σε όλα» και μετά μας το παίζουν ότι έκαναν σκληρή διαπραγμάτευση και άλλα τέτοια, Πρέπει να δοθεί το μήνυμα και σε όσους κρύβονται μέσα σε «ολοκαίνουριες» παρατάξεις για να προβάρουν το κοστούμι της κυβερνώσας αριστεράς, ότι δεν πείθουν…

 

Στις εκλογές του ΤΕΕ η απάντηση πρέπει να είναι κόκκινη, ανατρεπτική, του δρόμου και της προοπτικής Να αποπνέει την αποφασιστικότητα του ανυποχώρητου αγώνα που δε μπαίνει σε κουβέντες διαχείρισης της αθλιότητας και ταυτόχρονα δίνει τις ατελείωτες καθημερινές μάχες για την επιβίωση συλλογικά, βλέποντας έξω από τα όρια του σήμερα. Στο αύριο που κυοφορείται και μπορεί να επιτευχθεί από εμάς με οργάνωση - συλλογικότητα – αλληλεγγύη, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ –ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ