Ενημερωση ΑΕΠ για το ΚΑΠΕ - Απολυσεις και κινητικοτητα

Ο νέος γύρος περικοπών και κινητικότητας ξεκίνησε με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ευθυγραμμισμένο με τις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Η επίθεση γίνεται κατά τα καθιερωμένα πρότυπα της τελευταίας τριετίας, τα οποία έχουν ακολουθηθεί για μια σειρά οργανισμών είτε του δημοσίου είτε για ΝΠΙΔ, και είναι η απαξίωση του ρόλου του οργανισμού ως τέτοιου, η απαξίωση του έργου του και των ίδιων των εργαζομένων. Με στόχο να ερεθιστούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως προνομιούχοι οι οποίοι κατασπαταλούν τους ελάχιστους πόρους που έχει αυτή την στιγμή το κράτος, εμφανίζονται ως αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του εθνικού μνημονιακού στόχου, αυτού της εξυπηρέτησης των δανειστών.

Απέναντι σε αυτή την εκστρατεία λασπολόγησης που ξεκίνησε από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην οποία επιστρατεύτηκαν όλα τα "αντικειμενικά" μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμασώντας τις διαρροές του υπουργείου, οι εργαζόμενοι είχαν μια άμεση απάντηση. Μια άμεση απάντηση η οποία εξέθετε τόσο την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση όσο και προάσπιζε το δικαίωμα στην εργασία των ανθρώπων του κέντρου. Διότι αν και το υπουργείο προσπαθεί να κατατάξει τους εργαζόμενους του ΚΑΠΕ στα εργασιακά "ρετιρέ", η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ από αυτό. Αν και το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το ενιαίο μισθολόγιο (και συνεκδοχικά η κινητικότητα και οι συγχωνεύσεις) είναι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του οργανισμού, η πραγματικότητα είναι ότι αρνείται να καταβάλει στο κέντρο όχι κρατικές επιχορηγήσεις (οι οποίες έχουν σταματήσει) αλλά δεδουλευμένα ετών από έργα τα οποία έχουν εκπονηθεί. Οδηγεί έτσι τεχνητά στην οικονομική ασφυξία το κέντρο προκειμένου να καταφέρει να υλοποιήσει τις πολιτικές που βλέπουμε να εφαρμόζονται σε όλους τους οργανισμούς.

 

Η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Τα ΜΜΕ προετοιμάζουν τους εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, για νέο γύρο συγχωνεύσεων και διαθεσιμότητας/κινητικότητας (13.000 το 2014). Το επόμενο χρονικό διάστημα με πρότυπο την ιστορία που εξελίσσεται αυτή την στιγμή στο ΚΑΠΕ, σειρά θα πάρουν και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι εποπτεύονται από τα υπουργεία. Ήδη το υπουργείο εργασίας έχει ονοματίσει 18 οργανισμούς οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίοδο όπου οργανισμοί, με κοινωνική προσφορά, που μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στις συνθήκες της άκρατης απελευθέρωσης των αγορών αντιμετωπίζουν όχι απλά το φάσμα της συρρίκνωσης, αλλά αυτό της κατάργησης. Αν και τέτοιοι φορείς, λόγω του τρόπου που πλέον χρηματοδοτείται η έρευνα, αλλά και λόγω των στόχων που τίθενται από το κράτος, πολλές φορές αδυνατούν να υπηρετήσουν αυτόν τον ρόλο, αυτός αποτελεί μια διάσταση που ενυπάρχει σε αυτούς καταστατικά. Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, όπου η απελευθέρωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην αγορά αυτή διαπραγματεύονται τεράστια συμφέροντα, το ζήτημα ξεφεύγει από το ζήτημα μιας απλής διασφάλισης στο δικαίωμα στην εργασία, αλλά τελικά σχετίζεται με την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και τους όρους με τους οποίους αυτή θα είναι στο μέλλον εφικτή.

 

Ο αγώνας των εργαζόμενων στο ΚΑΠΕ θα πρέπει να βρει την αλληλεγγύη του κλάδου των μηχανικών

  • διότι αποτελεί ένα κομμάτι της αντίστασης στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που συμβαίνει εδώ και χρόνια ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, της ΕΕ και του ΔΝΤ,

  • διότι το κέντρο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της διαφύλαξης του ελέγχου απέναντι στην λεηλασία του κοινωνικού πλούτου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Αν πριν από κάποια χρόνια σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας λειτουργούσαν οι διαχωρισμοί δημοσίου-ιδιωτικού, οι διαχωρισμοί μεταξύ "προνομιούχων" και μη, σήμερα είναι σαφές ότι αν οι επιμέρους αγώνες που αναπτύσσονται δεν συναντήσουν την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θα βγει ηττημένη. Η μαζικότητα και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητοι όροι για την κατεδάφιση της κυρίαρχης πολιτικής που διαλύει τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

 

Πρώτος σταθμός στον γύρο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων είναι την Τρίτη 26 Νοέμβρη, όπου το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΠΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 12 μ.μ. στο υπουργείο ΠΕΚΑ (Μεσογείων 119).