το βαθος του ουρανου πρεπει να ειναι κοκκινο και για τους μηχανικους

Οι εκλογές του ΤΕΕ γίνονται στις 24 Νοέμβρη. Το ίδιο το ΤΕΕ έχει «φροντίσει» να το μάθουν όσο το δυνατόν λιγότεροι μηχανικοί, με την απουσία κάθε ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο. Η πλειοψηφία των  μηχανικών αντιλαμβάνεται ότι σήμερα το ΤΕΕ και οι παρατάξεις που το διοίκησαν επί χρόνια, μεθόδευσαν και ανέχτηκαν:

  • την εξαθλίωσή των εργαζόμενων και των ανέργων στον τεχνικό κλάδο
  • το χάρισμα των αποθεματικών στους τραπεζίτες και τους δανειστές
  • την εκμετάλλευση της απελπισίας χιλιάδων μηχανικών πουλώντας σεμινάρια, προωθώντας την αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο.

Η πλειοψηφία βιώνει τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων, βιώνει την παραμονή της Ελλάδας στην   Ευρωπαϊκή Ένωση  που σημαίνει:

  • την κατάργηση των δημοσίων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της παραγωγής και πρόνοιας.
  • την «αιχμαλωσία» των όποιων έργων τύπου μικτής συγχρηματοδότησης (πχ ΕΣΠΑ) σε καθορισμένους τομείς κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.  
  • το ξεπούλημα όλων των δημοσίων επιχειρήσεων.

Οι  παραπάνω επισημάνσεις έχουν προφανείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο της εργασίας, και οδηγούν στην επιστημονική, εργασιακή κι επαγγελματική απαξίωση των εργαζόμενων μηχανικών.

 

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η αριστερά σα σύνολο δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μαύρο μέλλον που διαγράφεται στον κλάδο για την πλειοψηφία των συναδέλφων.   

 

Για την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (ΣΥΡΙΖΑ), η  συνδικαλιστική της στόχευση αρχίζει και τελειώνει με το όραμα να διοικήσει το ΤΕΕ με την ίδια πάντα ευρωλάγνα στάση. Ωστόσο οι δυνάμεις του ΣΥΝ (πλέον ΣΥΡΙΖΑ), «διοίκησαν» το ΤΕΕ επί χρόνια και δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα για ότι έπραξαν ή δεν έπραξαν στο ΤΕΕ. Η ΡΠΜ  θεωρεί παράλληλα ότι είμαστε το ίδιο όλοι οι μηχανικοί βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι ιδιοκτήτες τεχνικών εταιρειών, με τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους ανέργους. Αυτοαπασχολούμενους με τους διαπλεκόμενους «μεγαλοεργολάβους». Τώρα ποια ακριβώς πολιτική θα ασκήσουν στα διάφορα ζητήματα δεν μας διαφωτίζουν πουθενά μένοντας πάντα σταθεροί στην υποτίμηση της εργατικής πάλης.

 Από την άλλη πλευρά και η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών (ΣΑΜ), διατυπώνει μια «πρόταση συγκρότησης ενός μετώπου που θα κερδίσει το ΤΕΕ», Συμπεραίνουμε ότι υπάρχει ένα παρόμοιο πολιτικό σχέδιο και από τις δύο παρατάξεις, συμβατό με τον κοινό στόχο της «κατάληψης» του ΤΕΕ. Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε την ανησυχία μας για τον κίνδυνο η ΣΑΜ να καταλήξει με ένα συνδιαχειριστικό στίγμααντίστοιχο με αυτό που την έφερε στο παρελθόν να στηρίζει αντεργατικές διατάξεις για το ασφαλιστικό και «δημοκρατικούς» προέδρους του ΤΕΕ για να τις υλοποιήσουν. Απέναντι στην πιο σκληρή επίθεση που είναι το μνημόνιο, η σκληρή λιτότητα και η εξυπηρέτηση του χρέους, απέναντι στις αστικές προτεραιότητες για παραμονή σε Ευρώ και ΕΕ, η ΣΑΜ εμφανίζεται να θεωρεί  ότι αρκεί ένα μέτωπο που θα συγκροτηθεί πάνω σε μερικά αντιμνημονιακά  κλαδικά αιτήματα. Μπορεί όμως να κερδηθεί μια μάχη αποκλειστικά σε ένα επαγγελματικό κλάδο, ενώ στους άλλους η επίθεση συνεχίζεται και η ε.ε. με την τρόικα σφίγγουν τη θηλειά;

Τέλος για την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (Κ.Κ.Ε.)  η επίθεση σε κάθε διαφορετική αριστερή άποψη σε βάρος της αναγκαίας κοινής δράσης στο κίνημα έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπό. Καταγγέλλει διαρκώς την αντικαπιταλιστική αριστερά. Υποτιμά τον αγώνα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα  και χλευάζει τις μόνες κινητοποιήσεις και δυναμικές μορφές πάλης που έγιναν και είχαν αποτελέσματα στον κλάδο, συκοφαντώντας και τις αγωνιστικές κοινωνικές συλλογικότητες που συμμετείχαν . (βλ. Ριζοσπάστης 4 Οκτ. 13)  

Η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία δηλώνει απρόθυμη να συμμετέχει σε έναν  ενδοαριστερό εμφύλιο αλλά επιδιώκει την αποσαφήνιση των διαφορετικών πολιτικών γραμμών, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το κοινωνικά αναγκαίο πλαίσιο πάλης και να περπατήσουμε μαζί τους  κοινούςδρόμους αγώνα. Για εμάς σημασία έχει να συγκροτήσουμε εκείνες τις συλλογικές μορφές,  μορφές που υπερβαίνουν το ΤΕΕ, μέσα από τις οποίες οι  συνάδελφοι θα παλέψουν για αξιοπρεπή δουλειά, ενάντια σε όλα όσα καταστρέφουν τη ζωή μας.

   Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια να επιλέγουμε τη μάχες που θα δώσουμε. Τις δίνουμε όλες! Για αυτό η ενίσχυση μας στις εκλογές του ΤΕΕ στοχεύει στην ακύρωση κάθε απόπειρας χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών που θα φέρει και τη σφραγίδα του ΤΕΕ. Στοχεύουμε στο να στερήσουμε τις πλατιές συναινέσεις και πλειοψηφίες που σήμερα απολαμβάνουν οι κυρίαρχες παρατάξεις και διευκολύνουν τους εκπροσώπους της εργοδοσίας να επιτίθενται στα συμφέροντά μας. Ξέρουμε όμως ότι για να το πετύχουμε χρειάζεται να οικοδομήσουμε ένα άλλο αντίπαλο δέος που θα εκφράζει την ανάγκη αγωνιστικής ρήξης και ανατροπής, η ενίσχυση του οποίου θα αποτυπώσει έναν άλλο πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό στον κλάδο και ευρύτερα, θα ενισχύσει μια άλλη καθημερινότητα της αλληλεγγύης και της οργάνωσης της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς και στα καφενεία της ανεργίας.

 

Στις εκλογές του ΤΕΕ η απάντηση πρέπει να είναι κόκκινη, ανατρεπτική, του δρόμου και της προοπτικής. Για αυτούς τους λόγους «Αριστερή ενωτική πρωτοβουλία – εργαζόμενοι μηχανικοί»