Eναντια στις κατασχεσεις για οφειλες στα ταμεια

Συνεχίζουμε με αγώνες: ενάντια στις κατασχέσεις για οφειλές στα ταμεία και για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ, 9:00 πμ, και στη συνέχεια στο Υπ. Εργασίας, στάση εργασίας έως τις 12.00μμ .

Η κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ είναι σε όλους γνωστή. Ένα ταμείο που μας ξεζουμίζει συστηματικά, με υπέρογκα χαράτσια που εξυπηρετούν το χρέος και τις τράπεζες, ενώ συμπιέζει διαρκώς τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα:

 

ΤΣΜΕΔΕ: Ένα ταμείο βραχνάς για τους ασφαλισμένους

Στο ΤΣΜΕΔΕ:

 • δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου μηχανικού, παρά τις εισφορές που παρακρατούνται γι αυτό,

 • θεσπίζεται νέο ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές των ασφαλισμένων (~8.5%), αντάξιο αυτού των τραπεζών, ενώ η μη εμπρόθεσμη πληρωμή δύο δόσεων μπορεί να οδηγήσει την απειλή της κατάσχεσης,

 • παραμένει ενεργή η απειλή των υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, όταν ένα τεράστιο ποσοστό των ασφαλισμένων, αδυνατεί να πληρώσει και στερείται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,

 • η ένταξη του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ, ισοδυναμεί με εξαθλίωση των παροχών υπηρεσιών υγείας,

 • το ταμείο απαιτεί από τους τυπικά μισθωτούς να πληρώσουν οι ίδιοι τις εισφορές που «παρέλειψαν» να πληρώσουν οι εργοδότες τους,

 • η κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών στον κλάδο (στην επικράτηση του οποίου το σύστημα εισφορών του ταμείου έχει συμβάλλει τα μέγιστα), καθιστά ανασφαλείς και ευάλωτους τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία, ενώ εκατομμύρια διαφεύγουν στο ταμείο από τις εργοδοτικές εισφορές,

 • ήδη μετράμε την καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με το κούρεμα των ομολόγων, όπου το ταμείο έχασε 1.5 δις ευρώ, καθώς και την "συμμετοχή" του ΤΣΜΕΔΕ στην νέα ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής ύψους 400 εκ €.

 

Κυβέρνηση και τρόικα μας απειλούν με κατασχέσεις.

 

Από τη νέα χρονιά τα χρέη άνω των 5.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ μεταβιβάζονται στο «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» το οποίο θα επιχειρήσει να τα εισπράξει με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κλπ! Πρόκειται για ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο στα χέρια της κυβέρνηση, της τρόικα και των τραπεζών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «στόχος είναι η συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ, που θα δώσουν μια ανάσα στα ταμεία ασφάλισης»!! Αυτοί που καταλήστευσαν τα αποθεματικά των ταμείων χαρίζοντας τα στις τράπεζες, αυτοί που τόσα χρόνια ανέχονται τα χρέη των εργοδοτών, όχι μονάχα απαιτούν να αυξηθούν οι εισφορές μας αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις για όσους συναδέλφους δεν έχουν να πληρώσουν. Να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις μας. Να τους σταματήσουμε με αγώνες και αλληλεγγύη κόντρα στις κατασχέσεις.

 

Ποιος απ' τους προστάτες, θα μας προστατέψει ποιος; Ο ρόλος του ΤΕΕ και των εκπροσώπων του στο ταμείο

Το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ δεν βρέθηκε μαζί με τους εργαζόμενους μηχανικούς αλλά απέναντί τους. Συναίνεσε σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Συνέβαλλαν τα μέγιστα στη μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη. Σε αυτό το πλαίσιο βάφτισαν την Attica Bank «τράπεζα των μηχανικών» και τη χρηματοδοτούν κάθε τόσο με ζεστό χρήμα από τις εισφορές μας.  Στο παρελθόν υποστήριξαν την αύξηση των εισφορών ειδικά των νέων στο όνομα των καλύτερων συντάξεων...

Ενώ οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ ψήφισαν τις υπέρογκες εισφορές, σήμερα ξεδιάντροπα ισχυρίζονται ότι χάρις σε αυτούς, αναστάλθηκε η αύξηση των εισφορών!

 

ΚΙ ΟΜΩΣ! ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, που κατέγραψαν αποφασιστικότητα, διάρκεια και μαζικοποίησαν τις γραμμές των αγωνιζόμενων συναδέλφων. Οι επίμονες κινητοποιήσεις ανάγκασαν το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ να αναστείλει την αύξηση των εισφορών (μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ). Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη, και οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η οριστική ακύρωση των αυξήσεων. Ήδη από το 2012 επετεύχθητε η υγειονομική κάλυψη συναδέλφων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Η κατάχτηση αυτή με εύθηνη της κυβέρνησης και της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ έχει παρθεί πίσω και αποτελεί ανοιχτό μέτωπο για το επόμενο διάστημα.

Η συγκρότηση ενός μετώπου αποφασιστικής αντιπαράθεσης και μαχητικής πρακτικής δράσης, ο συντονισμός με τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων είναι άμεσα ζητούμενα. Για να βγούμε ξανά στο προσκήνιο και να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους. Κλειδί για την επιτυχία του αγώνα είναι να τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί και να μην επιτρέψουν να «διευθύνεται» από το ΤΕΕ και τους κάθε λογής «εκπροσώπους».


 

Δραστική μείωση των εισφορών. Κανένας συνάδελφος χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Αναγνώριση των δικαιωμάτων των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων, διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο.

ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

 

 • Μόνιμη ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών. Δραστική μείωση τους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες.

 • Άμεση αναγνώριση από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και τον ΟΑΕΔ των άνεργων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους. Κατάργηση των εισφορών για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 • Απόσυρση των διακανονισμών - θηλιά. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Διαγραφή των χρεών προς το ταμείο για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους.

 • Άμεση ακύρωση των διαδικασιών «αναγκαστικής είσπραξης». Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Καμία πράξη του ενάντια στους συναδέλφους δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ από την διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ για αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ.

 • Δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.

 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων. Έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής, όχι στο τζογάρισμα σε χρηματιστήριο και ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος όλων των απωλειών του αποθεματικού.

 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας στην κοινωνική ασφάλιση. Άμεση μείωση των χρόνων για συνταξιοδότηση, αύξηση των συντάξεων.