Ανακοίνωση με αφορμή την συνάντηση παρουσίασης της πρότασης της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών (9/10/2013)

Θα θέλαμε λοιπόν προς του συναδέλφους που παρακολουθούν την συζήτηση και τις κινητοποιήσεις στον κλάδο μας να πούμε μερικά πρώτα σχόλια και εντυπώσεις από την παρουσίαση της πρότασης της ΣΑΜ και από την συνάντηση που έγινε:

Η ΑΕΠ-ΕΜ ενόψει των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου δημοσιοποίησε το κάλεσμα – πρόταση προς τους αγωνιστές και οργανωμένες δυνάμεις στον χώρο των Μηχανικών στο οποίο περιγράφει τις προθέσεις και τους στόχους της για την εκλογική μάχη και την δράση του επομένου διαστήματος καθώς και το απολογισμό για την προηγούμενη 3ετία (http://www.aepem.gr/node/52).

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των στόχων που περιγράφουμε στο κάλεσμα μας ανταποκριθήκαμε και στο κάλεσμα στην ΣΑΜ για την παρουσίαση της πρότασης της όπως αυτή παρατίθεται στο site τους (http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5741). Μια πρόταση την οποία, όπως διαπιστώσαμε, απεύθυνε σε διάφορες αριστερές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και της ΡΙ.ΠΑ.ΜΗΧ (Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Μηχανικών).

Θα θέλαμε, λοιπόν, προς του συναδέλφους που παρακολουθούν την συζήτηση και τις κινητοποιήσεις στον κλάδο μας να πούμε μερικά πρώτα σχόλια και εντυπώσεις από την παρουσίαση της πρότασης της ΣΑΜ και από την συνάντηση που έγινε:


1.  Από την πρόταση μας αλλά και από την κοινή εμπειρία των κινηματικών διαδικασιών (Σωματείο μισθωτών τεχνικών, Ανοιχτή Συνέλευση κα.) και την λειτουργία των οργάνων του ΤΕΕ επί χρόνια ήταν για εμάς καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά κοινή παράταξη και μακροπρόθεσμη συμφωνία με τις προηγούμενες και τις επόμενες παρατάξεις του ΣΥΝ (πλέον ΣΥΡΙΖΑ). Και αυτό διότι οι δυνάμεις αυτές, επί χρόνια διοίκησαν το ΤΕΕ, έχουν σημαντική εύθηνη για ό,τι έπραξε ή δεν έπραξε το ΤΕΕ, χώθηκαν βαθιά στη λογική της διαχείρισης, του κοινωνικού διαλόγου και έβαλαν τη σφραγίδα τους στην υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Επίσης, σε καμία περίπτωση εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο ΡΙ.ΠΑ.ΜΗΧ.(ΣΥΡΙΖΑ) είναι μια άγνωστη και νέα παράταξη που δεν ξέρουμε τι λέει. Ακόμα και αν δεν κινηθεί στα χαρακτηριστικά της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ δεν παύει να διαθέτει τις οριοθετήσεις της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.


2.  Στην συνάντηση με την ΣΑΜ βρεθήκαμε στο ίδιο τραπέζι με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ (ΡΙ.ΠΑ.ΜΗΧ)! ενώ καταλάβαμε ότι η πρόταση των συντρόφων της ΣΑΜ κινήθηκε στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας κοινής προεκλογικής αλλά και μετεκλογικής πλατφόρμας (μάλλον και ενός χώρου διαλόγου) από την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, την ΣΑΜ, την ΑΕΠ-ΕΜ και ενδεχομένως άλλες παρατάξεις της αριστεράς. Η κίνηση τους αυτή αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα (ούτε στις προηγούμενες εκλογές αλλά και ούτε τα τελευταία τρία χρόνια). Θεωρούμε πως η πρόταση αυτή αποτελεί επίφαση ενότητας καθώς δεν εμβαθύνει περαιτέρω στα ζητήματα, αλλά προσπαθεί να τα παρακάμψει.


3.  Βασικό στοιχείο στο οποίο σταθήκαμε στην συνάντηση αυτή αλλά και στο κάλεσμα μας είναι η αναγκαιότητα προβολής μιας προγραμματικής βάσης η οποία θα δίνει πειστικές απαντήσεις στις βασικές προϋποθέσεις για την ανατροπή της επίθεσης, ενάντια στο μονόδρομο που επιβάλλει η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι μηχανισμοί τους. Μια πρόταση που να πείθει ότι μπορούμε στηριγμένοι στις δυνάμεις και την οργάνωση του λαού, να παράγουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος δρόμος χωρίς, μνημόνια και ανεργία, χωρίς ευρώ και ΕΕ, χωρίς χρέος, έξω και πέρα από τη λογική της αγοράς, με τους εργαζόμενους στο τιμόνι, προς όφελος της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων μηχανικών.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εκτιμούμε ότι η πρόταση της ΣΑΜ περιγράφει μόνον ορισμένα κλαδικά ζητήματα και αδυνατεί να σταθεί με την αναγκαία σήμερα σαφήνεια. Δεν είναι για εμάς και για την παρέμβαση μας στους εργαζόμενους μηχανικούς ικανή μια κατεύθυνση «όλες οι αντι-μνημονιακες μαζί για να διώξουμε την υπάρχουσα ηγεσία του ΤΕΕ ». Η επόμενη μέρα της ανατροπής θέτει από σήμερα το ερώτημα τι θα κάνεις με τους οικονομικούς και εξωοικονομικούς καταναγκασμούς της ΕΕ για να μπορέσεις να σχεδιάσεις και να προτείνεις έναν άλλο δρόμο από τα μνημόνια και την Τρόικα. Η έμφαση μας αυτή έχει να κάνει με την αγωνία μας να παρέμβουμε με μια τοποθέτηση που να έχει αρχή, μέση και τέλος και να απαντά στα ερωτήματα των συναδέλφων. Η παρατήρηση μας αυτή αποκτά μάλιστα ιδιαίτερη σημασία δεδομένου του εύρους των δυνάμεων που περιλαμβάνει η πρόταση της ΣΑΜ. Πως είναι δυνατόν να κρυφτούν ή να έχουν μεσοπρόθεσμη σύγκλιση δύο προτάσεις που η μεν πρώτη προκρίνει την ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ (ΑΕΠ-ΕΜ) και η δεύτερη προβάλει την βέλτιστη αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων της ΕΕ ως μια κάποια λύση (ΡΙ.ΠΑ.ΜΗΧ.). Αν και εκτιμούμε ότι μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να διεξαχθεί με την ΣΑΜ θα ήταν εντελώς αδύνατον να γίνει με τις δυνάμεις της ΡΙ.ΠΑ.ΜΗΧ».


4. Η πρόταση για μια «κοινή προεκλογική δήλωση» με ελάχιστο κοινό παρονομαστή την απόρριψη των μνημονιακών δυνάμεων και των «διεφθαρμένων» δεν αποτελεί βήμα μπροστά για την προηγούμενη συνεργασία μας (με την ΣΑΜ) αλλά βήμα πίσω. Από την μεριά μας και πριν τρία χρόνια αλλά και σήμερα δηλώσαμε ότι επιδιώκουμε κοινό πλαίσιο, κοινές δεσμεύσεις, κοινή λειτουργία και όχι μόνο μια συνεργασία που μπορεί να γίνει και μετεκλογικά. Ως ΑΕΠ στο κάλεσμα μας απευθύναμε πρόταση για συστράτευση στις μάχες που έρχονται, ενώ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν επιδιώκουμε την λειτουργία μας μέσα από κομματικά σχήματα- παρατάξεις. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την στάση μας στο παρελθόν αλλά και σήμερα, καθώς και από την συνεργασία μας με άλλες αγωνιστικές και αριστερές δυνάμεις.


5.  Παράλληλα μας προβληματίζει η τοποθέτηση που ακούσαμε από τους συντρόφους της ΣΑΜ σε σχέση με το ΤΕΕ. Δεν πιστεύουμε δηλαδή ότι έχουμε να κάνουμε απλά με ένα ΤΕΕ που η μνημονιακή πολιτική το απαξιώνει και το διαλύει και πρέπει να φτιάξουμε μια νέα πλειοψηφία που θα το σώσει και θα το αλλάξει. 

Γιατί σήμερα το ΤΕΕ μετεξελίσσεται σε αντιδραστική κατεύθυνση, προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της κρίσης. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, φάνηκε και την προηγούμενη τριετία όπου οι αντικυβερνητικές κορώνες πάντα ακολουθούνταν από συνεργασίες και προτάσεις προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Ευθύνες για όλα τα παραπάνω δεν έχουν μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και οι παρατάξεις που εδώ και δεκαετίες διοικούν το ΤΕΕ και που πρέπει να αποδυναμωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι παρατάξεις αυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να συγκροτήσουν πλειοψηφίες ώστε να εξακολουθήσουν να διοικούν το ΤΕΕ, ενώ το αίτημα «να τους διώξουμε» θα έχει πάντα μικρή σημασία, αν αυτοί που «θα έρθουν» θα έχουν αυταπάτες και ευσεβείς πόθους για ένα «καλύτερο ΤΕΕ» στις σημερινές συνθήκες. Η δική μας παρέμβαση, έχει σαφές αντισυνδιαχειριστικό στίγμα και πρακτικές. Αποκαλύπτουμε, καταγγέλλουμε και επιχειρούμε να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών, οργανώνοντας ταυτόχρονα την αντίσταση του κατακερματισμένου κομματιού των μηχανικών, εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ. Στο σημείο αυτό θέλουμε να δηλώσουμε ότι, ως ΑΕΠ θα τιμήσουμε την συμφωνία που είχαμε με την ΣΑΜ και άλλες αριστερές δυνάμεις τρία χρόνια πριν με αφορμή τη συνεργασία μας στη διοικούσα επιτροπή. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε όμως, ούτε να αποτελέσουμε μαϊντανό, σε κάποιο «δημοκρατικό» προεδρείο, ή σε κάποια «αντιμνημονιακή» πλειοψηφία ή μειοψηφία.

 


6. Ως ΑΕΠ θα συνεχίσουμε το κάλεσμα ενότητας και κοινής δράσης σε όλες τις αριστερές, αγωνιστικές και αντισυνδιαχειριστικές δυνάμεις και συλλογικότητες στους μηχανικούς, με τις οποίες συναντηθήκαμε στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, για την οργάνωση των εργαζόμενων στον κλάδο και γενικά, με στόχο την ανατροπή της επίθεσης.

 

Με την ανακοίνωση αυτή θέλαμε να παρουσιάσουμε σε όλους τους συναδέλφους μια πρώτη τοποθέτηση. Για τα ζητήματα πιο αναλυτικά και για την γνώμη μας για τις υπόλοιπες παρατάξεις θα επανέλθουμε μέσα από τα υλικά μας καθώς και με νέες ανακοινώσεις.