ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΕ

Την σαββατοκύριακο 15&16 Μάρτη έγινε σύγκληση της Αντιπροσωπείας («Α») του ΤΕΕ για την εκλογή οργάνων. Στη διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε η εκλογή του προέδρου της Αντιπροσωπείας, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην εκλογική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την εκλογή του των υπολοίπων θέσεων του προεδρείου, της Διοικούσας Επιτροπής («ΔΕ») και προέδρου της ΔΕ.

Οι συνάδελφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες ανάδειξης των θέσεων του προεδρείου της «Α» διέπονται από ένα αντιδημοκρατικό, απόλυτα πλειοψηφικό σύστημα εκλογής καθώς όλες οι θέσεις εκλέγονται χωριστά με σχετική πλειοψηφία. Σε αυτό το πλαίσιο χρόνια τώρα οι καθεστωτικές και συντεχνιακές παρατάξεις προέβαιναν σε κάθε είδους συμμαχίες και συναλλαγές, που έφταναν μέχρι την ανοιχτή εξαγορά ψήφων για να φτιαχτεί το εκάστοτε «μπλοκ της πλειοψηφίας». Η ίδια πρακτική ακολουθούνταν «πακέτο» και στην εκλογή του προέδρου και των μελών της ΔΕ με εκπροσώπους και παρατάξεις να προσφέρουν τη στήριξή τους με κάθε λογής ανταλλάγματα (πχ θέσεις στον μηχανισμό του ΤΕΕ, του ΙΕΚΕΜ, του ΤΣΜΕΔΕ και της Τράπεζας Αττικής, εκπροσωπήσεις του ΤΕΕ σε όργανα του δημοσίου, ΔΣ οργανισμών, θέσεις συμβούλων στη κυβέρνηση κα.). Εμείς σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας και συναλλαγής ποτέ δεν αναμιχτήκαμε ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε.

Μετά από 3 ψηφοφορίες, πρόεδρος της «Α» εκλέχτηκε ο Γ. Κυριακόπουλος από την ΕΛΕΜ, με τη στήριξη της ΔΗΣΥΜ (παράταξη του απερχόμενου προέδρου της ΔΕ Χ. Σπίρτζη, παράταξη τύπου «ΕΛΙΑΣ» με κορμό την ΠΑΣΚ), την ΕΛΕΜ και μικρότερες παρατάξεις. Οι παρατάξεις που στήριξαν την υποψηφιότητα της ΕΛΕΜ αποτελούν πλέον ένα «μπλοκ», με στόχο την κοινή καταγραφή σε όλα τα όργανα του ΤΕΕ. Η κοινή στήριξη της ΕΛΕΜ για την θέση του προέδρου της «Α» ήταν κοινοποιημένη από μέρες καθώς και ότι αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας , με στόχο την επανεκλογή Σπίρτζη για πρόεδρο του ΤΕΕ. Μέχρι εδώ τα πράγματα ήταν αναμενόμενα.

Η «έκπληξη» όμως ήρθε από τη ΡΠΜ (ΣΥΡΙΖΑ) η οποία κατέθεσε την υποψηφιότητα της Τ. Μοροπούλου (ΔΗΠΑΜ) την οποία και υποστήριξε με τις ψήφους της και η ΔΚΜ της Νέας Δημοκρατίας! Οφείλουμε βέβαια να προσθέσουμε ότι για να επιτευχθεί η νίκη της κεντροαριστεράς (όπως έγραψαν τα ΝΕΑ την επομένη) χρειάστηκε η μικρή συμβολή του μπλοκ της τέως ΔΑΠ (Θεοδωράκης τέως πρόεδρος της «Α»). Περιμένουμε βέβαια να δούμε τι θα σημάνει αυτό και για το μέλλον του κου Γ. Θεοδωράκη εφόσον επανεκλεγεί ο κος Σπίρτζης (ως γνωστόν τίποτα δεν είναι τζάμπα).

Για όσους συναδέλφους έχουν αποφοιτήσει από το ΕΜΠ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για το τι σημαίνει η πρόταση της κας Μοροπούλου. Για τους υπόλοιπους θα πούμε μόνο ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μηχανισμών και της εξουσίας σε ΕΜΠ και ΤΕΕ για πάνω από 10 χρόνια. Η ΔΗΠΑΜ εξάλλου εδώ και 8 χρόνια που υπάρχει, μόνο της μέλημα είχε να εξασφαλίζει θέσεις, οφίτσια και δημόσια προβολή στα μέλη και τους εκλεγμένους εκπροσώπους της. Θα προτιμήσουμε όμως για λόγους συντομίας να κρίνουμε την πρόταση αυτή με βάση μόνον 3 μόνο σημεία από τα κείμενα της παράταξης στην ιστοσελίδας της:

  • Στην διακήρυξη της για τις εκλογές τους του ΤΕΕ του 2013 (όχι του 2003) η ΔΗΠΑΜ συμπυκνώνοντας τον λόγο της σε 2 σελίδες δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις Μνημόνιο, Τρόικα, κυβέρνηση.

  • Στο κείμενο της με αφορμή τον νόμο πλαίσιο για την εκπαίδευση η ΔΗΠΑΜ ανάμεσα σε άλλα καταλήγει ζητώντας «ειλικρινή διάλογο σε ανοιχτά πανεπιστήμια» ενώ στην διακήρυξη βλέπει «κάποιες» αντιφάσεις στις ασκούμενες πολιτικές για την ανώτατη παιδεία.

  • Για την υπεράσπιση της πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών; Για την υπεράσπιση των αγώνων για να μπει στο ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής; Δεν έχουν διαβάσει οι συνάδελφοι της ΡΠΜ τις θέσεις της ΔΗΠΑΜ ή μήπως δεν έχουν πρόβλημα με αυτά;

Τα όσα έγιναν στην εκλογή του προέδρου της «Α» δεν είναι βέβαια καινούργια για τον χώρο της ΡΠΜ. Η «συνεργασία» (παράταξη από την οποία προέκυψε σε μεγάλο βαθμό η ΡΠΜ) από το 2003 μέχρι το 2009 καταλάμβανε την θέση του προέδρου του ΤΕΕ (Γ. Αλαβάνος) πότε σε συμμαχία με τις δυνάμεις της ΝΔ και πότε με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα έχοντας πιο μικρά ποσοστά από τα σημερινά ποσοστά της ΡΠΜ. Από το 2009 μέχρι σήμερα, βρέθηκαν στην θέση του γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής, αυτή την φορά με την κοινή στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όλη αυτή την περίοδο βέβαια μια χαρά προωθούνταν όλα τα αντεργατικά σχέδια στον κλάδο.

Μόλις μία μέρα πριν τις ψηφοφορίες, η ΡΠΜ τόνιζε σε ανακοίνωσή της, ότι «δε θα διεκδικήσουμε καμία θέση στη διοίκηση του ΤΕΕ σε σύμπραξη με τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Με αυτή την «δέσμευση», η ΡΠΜ καλούσε τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς να συμπαραταχτούν και να στηρίξουν τη ΡΠΜ στις εκλογές των οργάνων ενάντια στο κατεστημένο του ΤΕΕ! Παρότι λοιπόν η ΡΠΜ δήλωνε πως παίρνει αποστάσεις από αυτό το «παρελθόν», πολύ σύντομα ακολούθησε μια τακτική κατάκτησης της εξουσίας, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Με την παράταξη της ΝΔ στο ΤΕΕ, νομίζουμε ότι η ΡΠΜ πολύ γρήγορα ξεπέρασε την προεκλογική της διακήρυξη ότι έρχεται να αλλάξει τα πάντα στο ΤΕΕ, συγκρουόμενη με το κατεστημένο. Ξεπέρασε όμως ακόμα και τις προτάσεις που διατύπωνε τον τελευταίο μήνα δημόσια λέγοντας ότι «μπορούμε να πάρουμε το ΤΕΕ» (και μάλιστα με το 11% που κατέγραψαν στις εκλογές!). Φαίνεται όμως ότι ο στόχος της «κυβέρνησης της αριστεράς» πολύ εύκολα έγινε «κυβέρνηση με κάθε τρόπο» μέσα από συνεργασίες ακόμα και με τον κύριο πολιτικό αντίπαλο, δηλαδή τις δυνάμεις της ΝΔ στο ΤΕΕ.

Η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία – Εργαζόμενοι Μηχανικοί, μαζί με την ΣΑΜ και τους ΑΜΑΚ πρότεινε και υποστήριξε την υποψηφιότητα του συναγωνιστή Μπάκιντα από τους ΑΜΑΚ, στα πλαίσιο της καταγραφής ενός κοινού αριστερού- αντιπολιτευτικού – αντισυνδιαχειριστικού μετώπου στα όργανα του ΤΕΕ, με στόχο την αποφασιστική ακύρωσης κάθε αντεργατικού μέτρου που θα φέρει και τη σφραγίδα του ΤΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα, με την επιδίωξη να ξεκινήσει η συζήτηση για να οικοδομηθεί ένα άλλο αντίπαλο δέος και μια άλλη καθημερινότητα της αλληλεγγύης και του αγώνα των εργαζόμενων και των ανέργων του κλάδου και γενικά.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών:

 

Ψηφοφορίες

1η*

2η

**

Ψήφισαν

183

183

181

Λευκά

7

2

3

Άκυρα

1

0

0

Κυριακόπουλος Ιωάννης

77

80

80

Μοροπούλου Αντωνία

76

80

77

Μπάκιντας Κωνσταντίνος

22

21

17

Θεοδωράκης Γιάννης

-

-

4


 

* Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (101)

** Στην 3η ψηφοφορία οι υποψήφιοι αυξήθηκαν από τρεις σε τέσσερις, καθώς μετά την ισοψηφία κατά την δεύτερη ψηφοφορία, «επιστρατεύτηκε» και ο έως τώρα πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Γιάννης Θεοδωράκης.