Κινητοποίηση μηχανικών στο ΕΤΑΑ-13.2.2014 (video)

Στις 13.2.2014 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ (το κοινό ταμείο μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η απαίτηση από το ΔΣ του ΕΤΑΑ να μην στείλει κανένα στοιχείο ασφαλισμένου στο ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ αποτελεί εισπρακτικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και της τρόικας, που αναλαμβάνει την είσπραξη των χρεών προς στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα βρεθούν στο στόχαστρο όλοι οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές.

Την ίδια στιγμή παραμένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι, παράνομα είτε νόμιμα, μέσω του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Στόχος της κινητοποίησης ήταν ακόμα να αναδείξει τα δικαιώματα των ανέργων, για επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις και για την απαλλαγή τους από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα η άμεση και δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί όρο επιβίωσης των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους.


Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, όπου τέθηκαν τα αιτήματα της κινητοποίησης.


Στην κάμερα της Παντιέρας μιλούν οι:


Γιάννης Μάντζαρης (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών)
Δημήτρης Πετρόπουλος (Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών)
Σύλβια Κοιλάκου (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών)